INFOLINKA: 00421 919 461 051, Po - Pia 10:00 - 13:00

Masticha a živé probiotiká

(baktérie, kvasinky)

Nové výskumy, nové poznatky!

Dosiaľ sme sa domnievali, že kombinácia užívania mastichy so živými kultúrami nie je možná jednoducho preto, že masticha urýchľuje ich odumieranie. Kombinovanie mastichy s probiotikami  sme preto považovali za neúčinné a mätúce spotrebiteľov. Ani samotná Grécka asociácia pestovateľov takýto produkt, ktorý by kombinoval mastichu so živými baktériami, neponúka.* 

Zaujímavé je, že posledná dostupná štúdia v tejto oblasti potvrdzuje, že ak sú probiotické baktérie v krátkodobom kontakte (do 8 týždňov) s chioskou mastichou, ich zastúpenie zostáva rovnaké ako na začiatku.

Či je ale vhodné pridávať probiotické baktérie priamo do prípravkov obsahujúcich chioskú mastichu a vytvoriť tak jeden prípravok (kapsuly, tablety či prášok) je stále otázne.

Štúdia zároveň ukázala, že chioská masticha výrazne zredukovala všetky kvasinky a huby, ktoré sa s ňou dostali do kontaktu.

Výskum masticha a probiotiká

Spoločný výskum univerzit v Ulsteri, Patre a Ioanine sa v novej štúdii (2018) zameral na kombináciu prírodnej mastichy so živými probiotickými kulturami kmeňa Laktobacilu casei ATCC393.

Masticha je známa ako čistá prírodná živica zo stromu Pistacia lentiscus, ktorá podporuje správne trávenie a bojuje proti mnohým črevným a žalúdočným ťažkostiam.

Živými probiotickými kultúrami v rámci štúdie bola baktéria mliečneho kvasenia (laktobacil), ktorá mení laktózu na kyselinu mliečnu a tá potom ďalej vytvára v črevách kyslé prostredie. Toto prostredie je nepriateľské pre patogénne baktérie. Okrem toho laktobacily napomáhajú pri trávení a bránia rastu nežiadúcich baktérií spôsobujúcich črevné zápaly alebo hnačku.

Obe skúmané zložky sú teda samy o sebe dôležitými pomocníkmi pri udržiavaní normálneho trávenia a riešení tráviacich a črevných ťažkostí. Štúdia sa pokúsila zistiť, či je možné užívať ich spoločne.

Novým poznatkom vďaka tejto štúdii je, že čistú mastichu alebo mastichový prášok je možné užívať súčasne s prípravkami alebo jedlami obsahujúcimi živé kultúry. Zároveň odporúčame dodržiavať medzi ich podaním minimálne 1 hodinovú pauzu.

Vynikajúcim výsledkom štúdie je, že chioská masticha výrazne redukuje kvasinky a huby.

* Pozor, nemýľte si probiotiká (živé baktérie) s prebiotikami (potravou pre baktérie, napr. inulín). Prebiotiká sa kombinujú priamo s chioskou mastichou (napr. prášok s inulínom pripravený gréckou pestovateľskou asociáciou).

Chioská masticha a Probiotiká

Masticha a živé probiotiká

(baktérie, kvasinky)

Nové výskumy, nové poznatky!

Dosiaľ sme sa domnievali, že kombinácia užívania mastichy so živými kultúrami nie je možná jednoducho preto, že masticha urýchľuje ich odumieranie. Kombinovanie mastichy s probiotikami  sme preto považovali za neúčinné a mätúce spotrebiteľov. Ani samotná Grécka asociácia pestovateľov takýto produkt, ktorý by kombinoval mastichu so živými baktériami, neponúka.* 

Zaujímavé je, že posledná dostupná štúdia v tejto oblasti potvrdzuje, že ak sú probiotické baktérie v krátkodobom kontakte (do 8 týždňov) s chioskou mastichou, ich zastúpenie zostáva rovnaké ako na začiatku.

Či je ale vhodné pridávať probiotické baktérie priamo do prípravkov obsahujúcich chioskú mastichu a vytvoriť tak jeden prípravok (kapsuly, tablety či prášok) je stále otázne.

Štúdia zároveň ukázala, že chioská masticha výrazne zredukovala všetky kvasinky a huby, ktoré sa s ňou dostali do kontaktu.

Výskum masticha a probiotiká

Spoločný výskum univerzit v Ulsteri, Patre a Ioanine sa v novej štúdii (2018) zameral na kombináciu prírodnej mastichy so živými probiotickými kulturami kmeňa Laktobacilu casei ATCC393.

Masticha je známa ako čistá prírodná živica zo stromu Pistacia lentiscus, ktorá podporuje správne trávenie a bojuje proti mnohým črevným a žalúdočným ťažkostiam.

Živými probiotickými kultúrami v rámci štúdie bola baktéria mliečneho kvasenia (laktobacil), ktorá mení laktózu na kyselinu mliečnu a tá potom ďalej vytvára v črevách kyslé prostredie. Toto prostredie je nepriateľské pre patogénne baktérie. Okrem toho laktobacily napomáhajú pri trávení a bránia rastu nežiadúcich baktérií spôsobujúcich črevné zápaly alebo hnačku.

Obe skúmané zložky sú teda samy o sebe dôležitými pomocníkmi pri udržiavaní normálneho trávenia a riešení tráviacich a črevných ťažkostí. Štúdia sa pokúsila zistiť, či je možné užívať ich spoločne.

  • Štúdia preukázala prospešnosť paralelného užívania mastichy a laktobacilov.
  • Štúdia preukázala úplnú životaschopnosť živej probiotickej kultúry v kontakte so 100%  mastichovým práškom po dobu niekoľkých dní.
  • Štúdia zároveň preukázala, že masticha výrazne redukuje kvasinky a huby. Práve toto je jeden z najdôležitejších účinkov chioskej mastichy, ktorý sa využíva pri redukcii nežiadúcich mikroorganizmov v tráviacom trakte.
  • Štúdia nepotvrdila, či je bezpečné používať mastichový prášok a laktobacily v rámci jedného prípravku, tablety či kapsuly. (Pri dlhodobom spojení oboch látok v jednom prípravku môže dôjsť k odumieraniu laktobacilovej kultúry.)

Novým poznatkom vďaka tejto štúdii je, že čistú mastichu alebo mastichový prášok je možné užívať súčasne s prípravkami alebo jedlami obsahujúcimi živé kultúry. Zároveň odporúčame dodržiavať medzi ich podaním minimálne 1 hodinovú pauzu.

Vynikajúcim výsledkom štúdie je, že chioská masticha výrazne redukuje kvasinky a huby.

* Pozor, nemýľte si probiotiká (živé baktérie) s prebiotikami (potravou pre baktérie, napr. inulín). Prebiotiká sa kombinujú priamo s chioskou mastichou (napr. prášok s inulínom pripravený gréckou pestovateľskou asociáciou).