INFO 00421 0905 106 232

Chioská Masticha

zber chioskej mastichyChioská masticha je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná ES už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.

Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa stromu Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo“ exkluzivity. Surová masticha, prvá „žuvačka“, bola vo východnom stredomorí obľúbená ako prostriedok na čistenie zubov a osvieženie dychu. Okrem žuvania sa používa ako surovina vo farmácii, parfumérii, kozmetike a pri príprave potravín a nápojov. Je obľúbená a využívaná už od nepamäti nie len v Grécku ale aj okolitých štátoch.

Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.