INFOLINKA: 00421 919 461 051, Po - Pia 10:00 - 13:00

Masticha - cistenieMasticha v National Geographic

Masticha je svojimi vlastnosťami medzi živicami unikátna nie len svojimi účinkami, ale aj bohatou históriou. Mastichu používali ľudia už v 5 storočí pred naším letopočtom a to najmä v Grécku a arabských krajinách. O bohatej histórii mastichy sa môžete dočítať aj v zaujímavom článku prestížneho časopisu National Geographic.

Nižšie Vám prinášame krátky úryvok, kompletný článok si môžete prečítať tu v anglickom jazyku. 

Článok o mastiche v National Geographic

Názov: Táto liečivá rastlina rastie iba na jednom Gréckom ostrove

Od staroveku priťahuje na Chios návštevníkov jeho vzácna aromatická živica (úryvok)

Napísala MARGARITA GOKUN SILVER

Monopol mastichovej živice

Po tisícročia predstavuje mastiha (masticha) slávu, ekonomickú silu a zdroj identity pre ostrov Chios a jeho obyvateľov. Herodotus ju spomínal už v piatom storočí pred n.l., Rimania ju žuli, aby si očistili zuby a osviežili dych a Ottomani ju vyzdvihovali ako korenie

Jej skutočné pestovanie začína v 14. storočí príchodom Janovčanov, ktorí monopolizovali obchod s mastichou a vybudovali mastichochoriu s domami vystavanými do podoby pevnosti – ulicami postavenými do podoby bludiska, aby poplietli nájazdníkov, a s centrálnou strážnou vežou na signalizovanie útokov. Aby zabránili nelegálnemu obchodovaniu, zriadili zákaz nočného vychádzania pre dedinčanov a prísne tresty za kradnutie mastichy.

Keď ostrov získali v 16 storočí Ottomani (Turci), ponechali si monopol. Až v roku 1840 mohli producenti mastichy konečne nezávisle obchodovať so svojou úrodou. Za menej ako sto rokov neskôr sa spojili a vytvorili Asociáciu pestovateľov mastichy Chios Mastiha Growers Association (CMGA), v ktorej spolupracujú dodnes.

Hoci sa režim mení, pestovanie a produkcia mastichy zostáva počas celých storočí bez väčších zmien. Stále koncentrovaná v 24 dedinách je celoročným kolobehom, ktorý začína prípravou pôdy, pokračuje vytváraním plytkých zárezov do kôry, cez ktoré presakuje masticha a vrcholí zberom úrody a jej čistením. Väčšina týchto činností sa robí ručne. Ako mnohé generácie pred nimi, aj dnešní producenti volajú svoje rodiny a susedov, aby im pomohli.

Masticha v National Geographic

Masticha - cistenieMasticha v National Geographic

Masticha je svojimi vlastnosťami medzi živicami unikátna nie len svojimi účinkami, ale aj bohatou históriou. Mastichu používali ľudia už v 5 storočí pred naším letopočtom a to najmä v Grécku a arabských krajinách. O bohatej histórii mastichy sa môžete dočítať aj v zaujímavom článku prestížneho časopisu National Geographic.

Nižšie Vám prinášame krátky úryvok, kompletný článok si môžete prečítať tu v anglickom jazyku. 

Článok o mastiche v National Geographic

Názov: Táto liečivá rastlina rastie iba na jednom Gréckom ostrove

Od staroveku priťahuje na Chios návštevníkov jeho vzácna aromatická živica (úryvok)

Napísala MARGARITA GOKUN SILVER

Monopol mastichovej živice

Po tisícročia predstavuje mastiha (masticha) slávu, ekonomickú silu a zdroj identity pre ostrov Chios a jeho obyvateľov. Herodotus ju spomínal už v piatom storočí pred n.l., Rimania ju žuli, aby si očistili zuby a osviežili dych a Ottomani ju vyzdvihovali ako korenie

Jej skutočné pestovanie začína v 14. storočí príchodom Janovčanov, ktorí monopolizovali obchod s mastichou a vybudovali mastichochoriu s domami vystavanými do podoby pevnosti – ulicami postavenými do podoby bludiska, aby poplietli nájazdníkov, a s centrálnou strážnou vežou na signalizovanie útokov. Aby zabránili nelegálnemu obchodovaniu, zriadili zákaz nočného vychádzania pre dedinčanov a prísne tresty za kradnutie mastichy.

Keď ostrov získali v 16 storočí Ottomani (Turci), ponechali si monopol. Až v roku 1840 mohli producenti mastichy konečne nezávisle obchodovať so svojou úrodou. Za menej ako sto rokov neskôr sa spojili a vytvorili Asociáciu pestovateľov mastichy Chios Mastiha Growers Association (CMGA), v ktorej spolupracujú dodnes.

Hoci sa režim mení, pestovanie a produkcia mastichy zostáva počas celých storočí bez väčších zmien. Stále koncentrovaná v 24 dedinách je celoročným kolobehom, ktorý začína prípravou pôdy, pokračuje vytváraním plytkých zárezov do kôry, cez ktoré presakuje masticha a vrcholí zberom úrody a jej čistením. Väčšina týchto činností sa robí ručne. Ako mnohé generácie pred nimi, aj dnešní producenti volajú svoje rodiny a susedov, aby im pomohli.