INFOLINKA: 00421 919 461 051, Po - Pia 10:00 - 13:00

ČO JE CHIOSKÁ MASTICHA?

Chioská masticha (Μαστιχα Χιου) je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Je to prírodná aromatická živica získavaná z mastichové stromu, či skôr kríka, Pistácie mastixovej (Pistacia Lentiscus var Chia). 

Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná Európskym spoločenstvom už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Je chránená značkou PDO (Product Designation of Origin, Chránené označenie pôvodu), podobne ako napríklad pravý koňak, syr parmezán, štajerský olej či šampanské. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.

 

ZÍSKAVANIE CHIOSKEJ MASTICHY

Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa kra Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo“ exkluzivity. Keď mastichová živica kvapká zo zárezov, je priesvitná a lepkavá. Až po 15-20 dňoch na slnku živica stvrdne a tvaruje sa do rôznych veľkostí a tvarov v závislosti od poveternostných vplyvov. Po tom, čo kvapky mastichy stvrdnú na kryštály, má masticha mierne horkú chuť. Tá po niekoľkých dňoch ustupuje a ostáva iba typická živicová vôňa s jemne nasladlou chuťou. Vďaka oxidácii sa mení po 12-18 mesiacoch farba kryštálov z priesvitnej cez slonovinovú až na mierne žltú. 

Viac o pestovaní Chioskej mastichy.

 

TAJOMSTVO CHIOSKEJ MASTICHY

Napriek rozsiahlemu výskumu nie je stále rozlúštené tajomstvo unikátnych vlastností Chioskej mastichy, ktorá sa vo svojej účinnej podobe získava na jedinom mieste na svete - v južnej časti gréckeho ostrav Chios v oblasti nazývanej Mastichochoria (mastichové dediny). Možno je to pôdou, možno je to podnebím, faktom zostáva, že na inom mieste na svete sa z pistáciovníka mastichového nedarí získať živicu s účinkami, ktoré by sa aspoň približovali tej chioskej.

Chioská masticha obsahuje viac ako 100 rôznych látok, ale presne identifikovaných je iba 80 z nich. Možno práve jej bohatá rozmanitosť obsahu je dôvodom takého širokého použitia mastichy v potravinárskom priemysle, v zdravotníctve aj v kozmetike na celom svete. 

 

BOHATÁ HISTÓRIA CHIOSKEJ MASTICHY

Chioská masticha a jej účinky sú známe už od staroveku. Prvé zmienky o tejto surovine sa datujú od doby tesne pred začiatkom nášho letopočtu. Vieme, že bola cenená pre svoje liečivé účinky, hojivé účinky a tiež pre výraznú arómu. Najznámejšia z týchto dôb je ako prvá žuvačka v histórii vôbec. Je až neuveriteľné, že bola masticha až do nedávna pre Stredoeruópanov neznámov surovinou vzhľadom na to, že do veľkej miery ovplyvnila dejiny Stredomoria. Tento vplyv sa dá porovnať k vplyvu ropy a obchodu s ropou na medzinárodné vzťahy.

Viac o histórii Chioskej mastichy.

 

MASTIHA? MASTIK? MASTIKA? MASTICHA!

Označenie masticha (čítaj ako sa píše) používame v slovenčine ako najpresnejšie vyjadrenie gréckeho slova μαστιχα. Ak sa stretnete s názvom mastiha, jedná sa o prepísanie slova, ktorý používajú Gréci pre anglosaské a iné krajiny, ktoré nepoznajú "ch" alebo ho vyslovujú inak. V anglicky hovoriacich krajinách sa masticha označuje ako mastic, čo je základ pre označenie mastik alebo mastika používané niekedy v slovanských jazykoch. Označenie mastix, ktoré sa tiež používá, pochádza z latinčiny.

 

ÚČINKY CHIOSKEJ MASTICHY

Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.

Napríklad fytoterapeutka Mgr. Kurková vo svojom článku o Chioskej mastiche uvádza:

„Žuvanie sĺz pôsobí proti baktérii HELICOBACTER PYLORI, ktorá je vo väčšine prípadov „zodpovedná“ za vredové choroby žalúdka a dvanástnika. Po dvoch týždňoch užívania mastichy nastáva pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch v osemdesiatich percentách prípadov zmiernenie obťažujúcich príznakov a v sedemdesiatich percentách vyliečenie, a to bez nežiaducich vedľajších účinkov pri liečbe!

Kompletné informácie o vedeckom výskume, pestovaní mastichy a jej účinkoch pri probléme s trávením nájdete tu.

Masticha

ČO JE CHIOSKÁ MASTICHA?

Chioská masticha (Μαστιχα Χιου) je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Je to prírodná aromatická živica získavaná z mastichové stromu, či skôr kríka, Pistácie mastixovej (Pistacia Lentiscus var Chia). 

Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná Európskym spoločenstvom už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Je chránená značkou PDO (Product Designation of Origin, Chránené označenie pôvodu), podobne ako napríklad pravý koňak, syr parmezán, štajerský olej či šampanské. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.

 

ZÍSKAVANIE CHIOSKEJ MASTICHY

Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa kra Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo“ exkluzivity. Keď mastichová živica kvapká zo zárezov, je priesvitná a lepkavá. Až po 15-20 dňoch na slnku živica stvrdne a tvaruje sa do rôznych veľkostí a tvarov v závislosti od poveternostných vplyvov. Po tom, čo kvapky mastichy stvrdnú na kryštály, má masticha mierne horkú chuť. Tá po niekoľkých dňoch ustupuje a ostáva iba typická živicová vôňa s jemne nasladlou chuťou. Vďaka oxidácii sa mení po 12-18 mesiacoch farba kryštálov z priesvitnej cez slonovinovú až na mierne žltú. 

Viac o pestovaní Chioskej mastichy.

 

TAJOMSTVO CHIOSKEJ MASTICHY

Napriek rozsiahlemu výskumu nie je stále rozlúštené tajomstvo unikátnych vlastností Chioskej mastichy, ktorá sa vo svojej účinnej podobe získava na jedinom mieste na svete - v južnej časti gréckeho ostrav Chios v oblasti nazývanej Mastichochoria (mastichové dediny). Možno je to pôdou, možno je to podnebím, faktom zostáva, že na inom mieste na svete sa z pistáciovníka mastichového nedarí získať živicu s účinkami, ktoré by sa aspoň približovali tej chioskej.

Chioská masticha obsahuje viac ako 100 rôznych látok, ale presne identifikovaných je iba 80 z nich. Možno práve jej bohatá rozmanitosť obsahu je dôvodom takého širokého použitia mastichy v potravinárskom priemysle, v zdravotníctve aj v kozmetike na celom svete. 

 

BOHATÁ HISTÓRIA CHIOSKEJ MASTICHY

Chioská masticha a jej účinky sú známe už od staroveku. Prvé zmienky o tejto surovine sa datujú od doby tesne pred začiatkom nášho letopočtu. Vieme, že bola cenená pre svoje liečivé účinky, hojivé účinky a tiež pre výraznú arómu. Najznámejšia z týchto dôb je ako prvá žuvačka v histórii vôbec. Je až neuveriteľné, že bola masticha až do nedávna pre Stredoeruópanov neznámov surovinou vzhľadom na to, že do veľkej miery ovplyvnila dejiny Stredomoria. Tento vplyv sa dá porovnať k vplyvu ropy a obchodu s ropou na medzinárodné vzťahy.

Viac o histórii Chioskej mastichy.

 

MASTIHA? MASTIK? MASTIKA? MASTICHA!

Označenie masticha (čítaj ako sa píše) používame v slovenčine ako najpresnejšie vyjadrenie gréckeho slova μαστιχα. Ak sa stretnete s názvom mastiha, jedná sa o prepísanie slova, ktorý používajú Gréci pre anglosaské a iné krajiny, ktoré nepoznajú "ch" alebo ho vyslovujú inak. V anglicky hovoriacich krajinách sa masticha označuje ako mastic, čo je základ pre označenie mastik alebo mastika používané niekedy v slovanských jazykoch. Označenie mastix, ktoré sa tiež používá, pochádza z latinčiny.

 

ÚČINKY CHIOSKEJ MASTICHY

Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.

Napríklad fytoterapeutka Mgr. Kurková vo svojom článku o Chioskej mastiche uvádza:

„Žuvanie sĺz pôsobí proti baktérii HELICOBACTER PYLORI, ktorá je vo väčšine prípadov „zodpovedná“ za vredové choroby žalúdka a dvanástnika. Po dvoch týždňoch užívania mastichy nastáva pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch v osemdesiatich percentách prípadov zmiernenie obťažujúcich príznakov a v sedemdesiatich percentách vyliečenie, a to bez nežiaducich vedľajších účinkov pri liečbe!

Kompletné informácie o vedeckom výskume, pestovaní mastichy a jej účinkoch pri probléme s trávením nájdete tu.