Chioská masticha (Μαστιχα Χιου) je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Je to prírodná aromatická živica získavaná z mastichové stromu, či skôr kríka, Pistácie mastixovej (Pistacia Lentiscus var Chia).
Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná Európskym spoločenstvom už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Je chránená značkou PDO (Product Designation of Origin, Chránené označenie pôvodu), podobne ako napríklad pravý koňak, syr parmezán, štajerský olej či šampanské. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.
Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa kra Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo“ exkluzivity. Keď mastichová živica kvapká zo zárezov, je priesvitná a lepkavá. Až po 15-20 dňoch na slnku živica stvrdne a tvaruje sa do rôznych veľkostí a tvarov v závislosti od poveternostných vplyvov. Po tom, čo kvapky mastichy stvrdnú na kryštály, má masticha mierne horkú chuť. Tá po niekoľkých dňoch ustupuje a ostáva iba typická živicová vôňa s jemne nasladlou chuťou. Vďaka oxidácii sa mení po 12-18 mesiacoch farba kryštálov z priesvitnej cez slonovinovú až na mierne žltú.
Viac o pestovaní Chioskej mastichy.
Napriek rozsiahlemu výskumu nie je stále rozlúštené tajomstvo unikátnych vlastností Chioskej mastichy, ktorá sa vo svojej účinnej podobe získava na jedinom mieste na svete - v južnej časti gréckeho ostrav Chios v oblasti nazývanej Mastichochoria (mastichové dediny). Možno je to pôdou, možno je to podnebím, faktom zostáva, že na inom mieste na svete sa z pistáciovníka mastichového nedarí získať živicu s účinkami, ktoré by sa aspoň približovali tej chioskej.
Chioská masticha obsahuje viac ako 100 rôznych látok, ale presne identifikovaných je iba 80 z nich. Možno práve jej bohatá rozmanitosť obsahu je dôvodom takého širokého použitia mastichy v potravinárskom priemysle, v zdravotníctve aj v kozmetike na celom svete.
Chioská masticha a jej účinky sú známe už od staroveku. Prvé zmienky o tejto surovine sa datujú od doby tesne pred začiatkom nášho letopočtu. Vieme, že bola cenená pre svoje liečivé účinky, hojivé účinky a tiež pre výraznú arómu. Najznámejšia z týchto dôb je ako prvá žuvačka v histórii vôbec. Je až neuveriteľné, že bola masticha až do nedávna pre Stredoeruópanov neznámov surovinou vzhľadom na to, že do veľkej miery ovplyvnila dejiny Stredomoria. Tento vplyv sa dá porovnať k vplyvu ropy a obchodu s ropou na medzinárodné vzťahy.
Viac o histórii Chioskej mastichy.
Označenie masticha (čítaj ako sa píše) používame v slovenčine ako najpresnejšie vyjadrenie gréckeho slova μαστιχα. Ak sa stretnete s názvom mastiha, jedná sa o prepísanie slova, ktorý používajú Gréci pre anglosaské a iné krajiny, ktoré nepoznajú "ch" alebo ho vyslovujú inak. V anglicky hovoriacich krajinách sa masticha označuje ako mastic, čo je základ pre označenie mastik alebo mastika používané niekedy v slovanských jazykoch. Označenie mastix, ktoré sa tiež používá, pochádza z latinčiny.
Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.
Napríklad fytoterapeutka Mgr. Kurková vo svojom článku o Chioskej mastiche uvádza:
„Žuvanie sĺz pôsobí proti baktérii HELICOBACTER PYLORI, ktorá je vo väčšine prípadov „zodpovedná“ za vredové choroby žalúdka a dvanástnika. Po dvoch týždňoch užívania mastichy nastáva pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch v osemdesiatich percentách prípadov zmiernenie obťažujúcich príznakov a v sedemdesiatich percentách vyliečenie, a to bez nežiaducich vedľajších účinkov pri liečbe!“
Kompletné informácie o vedeckom výskume, pestovaní mastichy a jej účinkoch pri probléme s trávením nájdete tu.
Chioská masticha (Μαστιχα Χιου) je chránené označenie pôvodu pre prírodnú živicu produkovanú výhradne na gréckom ostrove Chios. Je to prírodná aromatická živica získavaná z mastichové stromu, či skôr kríka, Pistácie mastixovej (Pistacia Lentiscus var Chia).
Bola, ako jedna z prvých, uznaná a zapísaná Európskym spoločenstvom už v roku 2007 medzi zaručene tradičné špeciality. Je chránená značkou PDO (Product Designation of Origin, Chránené označenie pôvodu), podobne ako napríklad pravý koňak, syr parmezán, štajerský olej či šampanské. Získavanie, výroba a distribúcia Chioskej mastichy je chránená.
Chioská masticha sa získava vo forme kvapiek zo zárezov ako unikátna živica z kmeňa kra Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová var Chia). Kombinácia pôdy, mikroklímy, topológie a reliéfu tejto oblasti tvorí „tajomstvo“ exkluzivity. Keď mastichová živica kvapká zo zárezov, je priesvitná a lepkavá. Až po 15-20 dňoch na slnku živica stvrdne a tvaruje sa do rôznych veľkostí a tvarov v závislosti od poveternostných vplyvov. Po tom, čo kvapky mastichy stvrdnú na kryštály, má masticha mierne horkú chuť. Tá po niekoľkých dňoch ustupuje a ostáva iba typická živicová vôňa s jemne nasladlou chuťou. Vďaka oxidácii sa mení po 12-18 mesiacoch farba kryštálov z priesvitnej cez slonovinovú až na mierne žltú.
Viac o pestovaní Chioskej mastichy.
Napriek rozsiahlemu výskumu nie je stále rozlúštené tajomstvo unikátnych vlastností Chioskej mastichy, ktorá sa vo svojej účinnej podobe získava na jedinom mieste na svete - v južnej časti gréckeho ostrav Chios v oblasti nazývanej Mastichochoria (mastichové dediny). Možno je to pôdou, možno je to podnebím, faktom zostáva, že na inom mieste na svete sa z pistáciovníka mastichového nedarí získať živicu s účinkami, ktoré by sa aspoň približovali tej chioskej.
Chioská masticha obsahuje viac ako 100 rôznych látok, ale presne identifikovaných je iba 80 z nich. Možno práve jej bohatá rozmanitosť obsahu je dôvodom takého širokého použitia mastichy v potravinárskom priemysle, v zdravotníctve aj v kozmetike na celom svete.
Chioská masticha a jej účinky sú známe už od staroveku. Prvé zmienky o tejto surovine sa datujú od doby tesne pred začiatkom nášho letopočtu. Vieme, že bola cenená pre svoje liečivé účinky, hojivé účinky a tiež pre výraznú arómu. Najznámejšia z týchto dôb je ako prvá žuvačka v histórii vôbec. Je až neuveriteľné, že bola masticha až do nedávna pre Stredoeruópanov neznámov surovinou vzhľadom na to, že do veľkej miery ovplyvnila dejiny Stredomoria. Tento vplyv sa dá porovnať k vplyvu ropy a obchodu s ropou na medzinárodné vzťahy.
Viac o histórii Chioskej mastichy.
Označenie masticha (čítaj ako sa píše) používame v slovenčine ako najpresnejšie vyjadrenie gréckeho slova μαστιχα. Ak sa stretnete s názvom mastiha, jedná sa o prepísanie slova, ktorý používajú Gréci pre anglosaské a iné krajiny, ktoré nepoznajú "ch" alebo ho vyslovujú inak. V anglicky hovoriacich krajinách sa masticha označuje ako mastic, čo je základ pre označenie mastik alebo mastika používané niekedy v slovanských jazykoch. Označenie mastix, ktoré sa tiež používá, pochádza z latinčiny.
Chioská masticha výrazne napomáha redukcii Helicobactera pylori (v krajinách stredného východu je známa ako zabijak helikobaktera), pri problémoch s trávením (žalúdočných vredoch, vredoch na dvanástniku, Crohnovej chorobe, pálení záhy a problémoch s trávením všeobecne). Masticha výrazne osviežuje dych a pôsobí v ústach dezinfekčne a antimykoticky.
Napríklad fytoterapeutka Mgr. Kurková vo svojom článku o Chioskej mastiche uvádza:
„Žuvanie sĺz pôsobí proti baktérii HELICOBACTER PYLORI, ktorá je vo väčšine prípadov „zodpovedná“ za vredové choroby žalúdka a dvanástnika. Po dvoch týždňoch užívania mastichy nastáva pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch v osemdesiatich percentách prípadov zmiernenie obťažujúcich príznakov a v sedemdesiatich percentách vyliečenie, a to bez nežiaducich vedľajších účinkov pri liečbe!“
Kompletné informácie o vedeckom výskume, pestovaní mastichy a jej účinkoch pri probléme s trávením nájdete tu.