INFOLINKA: 00421 919 461 051, Po - Pia 10:00 - 13:00

Masticha účinky a vedecký výskum

Vedecký výskum chioskej mastichy

Na Slovensku a v Českej republike je chioská masticha certifikovaná ako výživový doplnok. O jej výnimočne prospešných účinkoch hovorí aj fakt, že v Grécku sa dlhé roky používa ako oficiálne schválené liečivo a pridáva sa ako liečivá zložka do farmaceutických výrobkov.

Tu nájdete k dispozícii na stiahnutie publikáciu, ktorá zhŕňa výsledky vedeckých výskumov zameraných na účinky chioskej mastichy (v českom jazyku, formát pdf).

 

Vedecké štúdie účinkov Chioskej mastichy.pdf

 

Už od staroveku bola Chioská masticha dobre známa svojimi prospešnými účinkami a farmaceutickými vlastnosťami. V súčasnej dobe bolo vykonaných niekoľko klinických štúdií založených na laboratórnych výskumoch, ktoré urobili nezávislé ústavy v Grécku aj v ďalších štátoch. Chioská masticha je obdarená unikátnymi prospešnými vlastnosťami, čo je potvrdené už v dávnej minulosti. Vedecké výskumy potvrdili, že masticha má prospešné účinky pri peptických vredoch, prispieva k ústnej hygiene, má významné antibakteriálne a protizápalové účinky a predstavuje prirodzené antioxidačné činidlo. Okrem toho masticha prispieva k hojeniu rán a regenerácii pokožky. Vyššie uvedené účinky boli uverejnené v medzinárodných vedeckých časopisoch.

 

CHIOSKÁ MASTICHA A ATEROSKLERÓZA

V dnešnej dobe je vedecký záujem o prirodzené antioxidanty ako o ochranný faktor pri ateroskleróze, obzvlášť intenzívny. Sú to látky, ktorá vďaka svojej štruktúre  hrajú ochrannú rolu proti tvorbe ateromových plátov a tým chránia proti ateroskleróze a srdcovým chorobám. Prítomnosť fenolických molekúl, rovnako ako fytosterolov v chioskej mastiche je veľmi dôležitá, pretože tieto zložky pôsobia proti oxidácii lipoproteinov u nízkej hustote (LDL) a práve to tvorí dôležitý faktor potenciálne antioxidačného účinku. Kvôli tomu bolo vykonaných veľa štúdií, ktoré preukázali dôležité ochranné účinky fenolických extraktov chioskej mastichy proti oxidácii LDL (cholesterol), čo prispieva významne k ovplyvneniu výskytu aterosklerózy. Výskumná činnosť v tejto oblasti je stále v experimentálnej fáze, pretože až do súčasnosti bol protektívny účinok fenolického extraktu skúmaný iba v podmienkach in vitro, teda v umelo vytvorenom prostredí. Objavy, ktoré boli dodnes publikované sú obzvlášť povzbudzujúce a odporúčajú potenciálne využitie mastichy ako prírodného antioxidantu.


CHIOSKÁ MASTICHA A ZUBNÁ HYGIENA

Čo sa týka tradičného využitia chioskej mastichy, univerzitné štúdie prezentujú jej špeciálne výhody počas výskumu žuvacieho procesu a jej využitia v boji  s dentálnymi a orálnymi ťažkosťami. Chioská masticha je používaná veľa rokov ako ideálny materiál pre štúdium žuvacieho procesu, pretože sa jej konzistencia mení pomaly a preto môže byť tempo žuvania presne definované. Tento faktor pomáha vo výbere vhodného liečebného postupu pre liečbu dentálne orálnych problémov.

 

CHIOSKÁ MASTICHA A TRÁVIACE ŤAŽKOSTI

Zvláštnemu záujmu sa tešia výsledky moderných vedeckých štúdií, ktoré sa vzťahujú k terapeutickým účinkom mastichy v liečbe chorôb tráviaceho systému. Už v dávnych dobách bolo známe, že chioská masticha bola využívaná na tíšenie bolesti žalúdka, napríklad pri žalúdočných chorobách, tráviacich problémoch, gastralgii a vredovej chorobe. Zaznamenané referencie lekárov, botanikov a farmaceutov staroveku a stredoveku odporúčajú chioskú mastichu ako prospešný prostriedok pre choroby a dysfunkcie gastro-intestinálneho systému. V našej dobe prichádzajú vedecké a laboratórne štúdie rovnako ako klinické výskumy, aby potvrdili viac zmenené účinky chioskej mastichy.

Masticha účinky a výskum

Masticha účinky a vedecký výskum

Vedecký výskum chioskej mastichy

Na Slovensku a v Českej republike je chioská masticha certifikovaná ako výživový doplnok. O jej výnimočne prospešných účinkoch hovorí aj fakt, že v Grécku sa dlhé roky používa ako oficiálne schválené liečivo a pridáva sa ako liečivá zložka do farmaceutických výrobkov.

Tu nájdete k dispozícii na stiahnutie publikáciu, ktorá zhŕňa výsledky vedeckých výskumov zameraných na účinky chioskej mastichy (v českom jazyku, formát pdf).

 

Vedecké štúdie účinkov Chioskej mastichy.pdf

 

Už od staroveku bola Chioská masticha dobre známa svojimi prospešnými účinkami a farmaceutickými vlastnosťami. V súčasnej dobe bolo vykonaných niekoľko klinických štúdií založených na laboratórnych výskumoch, ktoré urobili nezávislé ústavy v Grécku aj v ďalších štátoch. Chioská masticha je obdarená unikátnymi prospešnými vlastnosťami, čo je potvrdené už v dávnej minulosti. Vedecké výskumy potvrdili, že masticha má prospešné účinky pri peptických vredoch, prispieva k ústnej hygiene, má významné antibakteriálne a protizápalové účinky a predstavuje prirodzené antioxidačné činidlo. Okrem toho masticha prispieva k hojeniu rán a regenerácii pokožky. Vyššie uvedené účinky boli uverejnené v medzinárodných vedeckých časopisoch.

 

CHIOSKÁ MASTICHA A ATEROSKLERÓZA

V dnešnej dobe je vedecký záujem o prirodzené antioxidanty ako o ochranný faktor pri ateroskleróze, obzvlášť intenzívny. Sú to látky, ktorá vďaka svojej štruktúre  hrajú ochrannú rolu proti tvorbe ateromových plátov a tým chránia proti ateroskleróze a srdcovým chorobám. Prítomnosť fenolických molekúl, rovnako ako fytosterolov v chioskej mastiche je veľmi dôležitá, pretože tieto zložky pôsobia proti oxidácii lipoproteinov u nízkej hustote (LDL) a práve to tvorí dôležitý faktor potenciálne antioxidačného účinku. Kvôli tomu bolo vykonaných veľa štúdií, ktoré preukázali dôležité ochranné účinky fenolických extraktov chioskej mastichy proti oxidácii LDL (cholesterol), čo prispieva významne k ovplyvneniu výskytu aterosklerózy. Výskumná činnosť v tejto oblasti je stále v experimentálnej fáze, pretože až do súčasnosti bol protektívny účinok fenolického extraktu skúmaný iba v podmienkach in vitro, teda v umelo vytvorenom prostredí. Objavy, ktoré boli dodnes publikované sú obzvlášť povzbudzujúce a odporúčajú potenciálne využitie mastichy ako prírodného antioxidantu.


CHIOSKÁ MASTICHA A ZUBNÁ HYGIENA

Čo sa týka tradičného využitia chioskej mastichy, univerzitné štúdie prezentujú jej špeciálne výhody počas výskumu žuvacieho procesu a jej využitia v boji  s dentálnymi a orálnymi ťažkosťami. Chioská masticha je používaná veľa rokov ako ideálny materiál pre štúdium žuvacieho procesu, pretože sa jej konzistencia mení pomaly a preto môže byť tempo žuvania presne definované. Tento faktor pomáha vo výbere vhodného liečebného postupu pre liečbu dentálne orálnych problémov.

 

CHIOSKÁ MASTICHA A TRÁVIACE ŤAŽKOSTI

Zvláštnemu záujmu sa tešia výsledky moderných vedeckých štúdií, ktoré sa vzťahujú k terapeutickým účinkom mastichy v liečbe chorôb tráviaceho systému. Už v dávnych dobách bolo známe, že chioská masticha bola využívaná na tíšenie bolesti žalúdka, napríklad pri žalúdočných chorobách, tráviacich problémoch, gastralgii a vredovej chorobe. Zaznamenané referencie lekárov, botanikov a farmaceutov staroveku a stredoveku odporúčajú chioskú mastichu ako prospešný prostriedok pre choroby a dysfunkcie gastro-intestinálneho systému. V našej dobe prichádzajú vedecké a laboratórne štúdie rovnako ako klinické výskumy, aby potvrdili viac zmenené účinky chioskej mastichy.